Sajtóközlemény a védjegyhasználati joggal kapcsolatban

2014.08. 14
Szerző: Címkék:

Az elmúlt 2 évben számtalan lejárató kampányt igyekezett az amerikai Thermoshield gyártójának magyarországi képviselője – HUNFONE Kft – ellenünk indítani, amelyben megvádolt a terméknév, a terméklogó jogosulatlan használatával, “hamisított ThermoShield” forgalmazásával.

2014 májusában lezárult a védjegyper, amit a ThermoShield európaigyártója (SICC GmbH Berlin) indított.

Ezen végeredmény megismerésére adtuk ki az alábbi sajtóközleményt:

Tisztelt Partnerünk, Kedves Vásárlónk!

Az elmúlt időszakban számos olyan megkeresés jutott el hozzánk, amiben az Ügyfeleink a különféle, Cégünk lejáratása céljából született és küldött kéretlen megkeresések, cikkek valóságtartalmával kapcsolatosan tettek fel kérdéseket.

Ezekre a közvetlen megkeresésekre természetesen továbbra is készséggel válaszolunk, azonban a kialakult helyzetben indokoltnak látszik egy részletekbe menő, pontos és naprakész írásos tájékoztató kiadása is.

Ezzel a céllal fogalmaztuk meg jelen tájékoztatónkat, amelynek végigolvasására tisztelettel kérjük, hogy szakítson néhány percet.

Cégünk a világszerte ismert, és elismert minőségű ThermoShield festékcsalád magyarországi kizárólagos forgalmazója. A ThermoShield védjegy és termék eredetileg az Egyesült Államokból került Európába, később az USA-beli cég európai gyártó- és forgalmazó központja, a berlini telephelyű SICC GmbH (mint az amerikai cég német leányvállalatának jogutódja) vette át a ThermoShield termékek európai gyártását és értékesítését.

Olyannyira, hogy tekintettel a kizárólag Európában értékesített, frissen kifejlesztett új termékekre, nem csak átvette, de meghatározó mértékben tovább is fejlesztette az amerikai vállalattól származó tradíciót és technológiát.

Ennek megfelelően a SICC GmbH saját, az Európai Közösségben érvényes szóvédjegyet is bejegyeztetett (ThermoShield, lajstromszám: 011601234):

Ts levédett logó

A fenti folyamatokkal párhuzamosan az amerikai cég az európai értékesítésből teljes mértékben kivonult, amire bizonyítékul szolgál az alábbi, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által 2014. június 20. napján kiadott, a kiadáskor, még nem jogerős határozata. (2014.0814-ig nincs tudomásunk ezen határoz megtámadásáról)

A hivatkozott határozat ugyanis használat hiánya miatt 2001. augusztus 3. napjára visszamenőleges hatállyal megszüntette az amerikai vállalat (SPM Thermo-Shield, Inc.) A758175 lajstromszámú, korábban hazánkban is érvényes és hatályos THERMO-SHIELD nemzetközi szóvédjegyét.

Az amerikai vállalat érdekeit az eljárásban képviselő Hunfone Kft. által előadott érveket az SZTNH nem fogadta el, és a határozatban többek között az alábbiakat állapította meg:

„A … jogosult1[1] nem bizonyította, hogy a piacon megjelent volna termékeivel, hogy a releváns fogyasztókhoz ezek a termékek megfelelő módon eljutottak volna, továbbá azt sem, hogy ezek a termékek hogyan kerültek forgalomba.

A benyújtott bizonyítékok jelentős részén maga a megjelölés sem fedezhető fel. Nem derült ki ezekből a dokumentumokból, hogy milyen volumenben, milyen rendszerességgel használta a jogosult a védjegyét.

… A jogosult az eljárás során nem csatolt be olyan bizonyítékokat – pl. számlákat, forgalmazási adatokat – amelyek alapján a támadott védjegy magyarországi tényleges használatának megvalósulását igazolta volna. Mindezek alapján a becsatolt bizonyítékok és nyilatkozatok sem önmagukban, sem összességükben nem voltak alkalmasak arra, hogy a védjegy használatát megfelelően alátámasszák.”

Vagyis az SZTNH kimondta, hogy az elmúlt bő évtizedben az amerikai cég termékeit sem az eljárásban aktívan részt vállaló magyar gazdasági társaság, sem pedig más cég nem értékesítette Magyarországon.

A jelen helyzetben tehát teljes mértékben egyértelmű, hogy a cégünk által forgalmazott világszínvonalú termékeket korábban „nem eredeti”, illetve „hamisított” termékként beállító lejárató kampány mögött semmiféle valódi bizonyíték nem állt.

Megnyugtatjuk tisztelt Ügyfeleinket és Vásárlóinkat, hogy ezen a mindegyik érintett fél érdekét maximálisan szolgáló, átlátható és hatékony működésen a jövőben sem áll szándékunkban változtatni, egyúttal megkérjük szíves Vásárlóinkat, hogy a fentiekkel ellentétes bármiféle „félhivatalos” értesítéseket hagyják figyelmen kívül, és amennyiben bármiféle kérdésük merülne fel cégünk termékeivel kapcsolatban, azzal kizárólag hozzánk forduljanak.

Kollégáink továbbra is az alábbi elérhetőségeken állnak munkaidőben a rendelkezésükre:

E-mail:    czinege@czinege.hu
Telefon:    06-57-500-190

Megragadjuk továbbá a lehetőséget, hogy a cégünk termékeivel kapcsolatos másik hivatali eljárásról is rövid tájékoztatást nyújtsunk.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa valóban elmarasztalta Társaságunkat bizonyos kereskedelmi kommunikációiban vétett hibái miatt.

Elöljáróban jelezzük, hogy a szóban forgó kereskedelmi kommunikációs problémákat teljes mértékben kiküszöböltük, így azok immár a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel összhangban állnak.

Mindazonáltal kiemeljük, hogy a hangzatos bulvársajtó szalagcímek – rendkívül kevés kivétellel – nem adták vissza teljességgel a GVH határozatának indokolását, sem pedig a GVH által megállapított tényeket.

A több fórumon is helytelenül idézett: „Megbukott a ThermoShield”2[2] általánosító és valótlan kijelentésekkel ellentétben ugyanis a GVH nem magát az anyagot, hanem kizárólagosan – a megközelítőleg másfél éves időszakban folytatott – reklámtevékenységünket vizsgálta. A GVH ráadásul határozatában, a részletes és mindenre kiterjedő vizsgálat eredményeként kifejezetten kedvező megállapításokat is tett:

Az eljárás alá vont által forgalmazott ThermoShield bevonatok rendelkeznek az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (továbbiakban: ÉMI) A-331/2005. számú Építőipari Műszaki Engedélyével.”

„Ugyanezt támasztja alá az eljárás alá vont által szolgáltatott bizonyítékok közül az ÉMI által kiadott A-331/2005. számú Építőipari Műszaki Engedély és az A-331/2006. számú alkalmassági vizsgálati jegyzőkönyv „építőipari műszaki engedély kiadásához” megjelölésű okirat, melyek szerint a ThermoShield termékek csökkentik a penész kialakulásának esélyét, (…) (illetőleg azt is, hogy alkalmasak az energia-megtakarításra és a környezeti hatásokkal szembeni védekezésre).”

„Megállapítható tehát, hogy a költségmegtakarítás egy részére vonatkozóan az eljárás alá vont vállalkozás bizonyítékokkal szolgált mérési eredményekre hivatkozással, amely méréseket a beadványában hivatkozott szakemberek, szervezetek végeztek.” Kiemelést érdemel továbbá, hogy a bírság összegének meghatározásakor a GVH a kialakult versenytanácsi gyakorlat alapján a vizsgált időszakra vonatkozó kommunikációs költségek összegéből indult ki, ami így gyakorlatilag elsősorban a cégünk által folytatott intenzív marketing tevékenység volumenét mutatja.

Azt szintén hangsúlyozzuk, hogy a GVH Versenytanácsa enyhítő körülményként értékelte, hogy Társaságunk „olyan kötelezettségvállaló nyilatkozatot nyújtott be, amelyben együttműködési szándékát, a jogsértő magatartás abbahagyását is igazolta”3[3] továbbá, hogy a kereskedelmi gyakorlat közzétételét követően olyan bizonyítékokat szerzett be, amelyek igazolhatták volna egyes korábbi állítások valóságtartalmát, csak ezek beadása időben későn történt meg.

Amint az a fenti döntések kivonataiból is látható, Társaságunk az ellene folytatott lejárató kampány ellenére, a támadásokból mintegy erényt kovácsolva jutott túl a sok szempontból nehéz időszakon.

Ezúton is biztosítja, hogy a keservesen megszerzett tapasztalatokat kizárólag arra fogja fordítani, hogy a jövőben még hatékonyabban és szélesebb körben adhassa át tudását és szolgálhassa ki jelenlegi és jövőbeli Partnereit, Vásárlóit az immár igazoltan és garantáltan eredeti, a kizárólagos hazai forgalmazótól származó, és természetesen továbbra is változatlanul kiváló minőségű ThermoShield festékcsalád termékeivel.

1[1]     az SPM Thermo-Shield, Inc., illetve a magyarországi bizonyítékokat benyújtó Hunfone Kft.
2[2]     forrás:  http://napi.hu, http://koos.hu
3[3]     kiemelés a GVH Versenytanácsának Vj/073/2012. iktatószámú határozatából (Összefoglalás)

Kelt. Jászberény, 2014. Augusztus. 14. napján

Ezúton is megköszönve szíves figyelmét, türelmét és kitüntető bizalmát, maradok üdvözlettel:

Megtisztelő látogatását köszönve honlapunkon:

alairas Czinege
Czinege Károly
A komfortos otthon kialakításának szakértője!
www.thermoshield.hu
Telefonszámunk: 06 (57) 500 190
Keressen bennünket Ön is!

Eddig 2 hozzászólás érkezett
Tóth Ervin   |   2014-08-18 17:26

Festő- Mázoló a szakmám. A thermosield festéket évek óta használjuk a lakásokban a kisebb gombás felületek penészmentesítésére. A termékkel akkor ismerkedtünk meg, amikor a Czinege és TSA. bemutatta a festők számára ezelőtt jó 6-7 éve. Ekkor a trmék használatához képzésen is részt vettünk. A tapasztalatunk nagyon kedvező. Általában a lokális gombás felületek újbóli gombásodását meg tudjuk szüntetni vele. Amíg a per folyt a termék ellen, azaz nem is a termék ellen, csak valamilyen kommunikációs vétség ellen, mi akkor is dolgoztunk vele, és minden per ellenére a festék működött. Annak ellenére, hogy az Interneten folyamatosan lejárató kampányszerű hírüzeneteket kaptunk egy meg nem határozható címről. Egy hőhíd, egy párás helység penészes felülete esetében eddig sikerrel jártunk, és nem érkezett panasz a munkánkra. A gombásodás megszűnt. Hogy miért? Hát erről a www.thermoshield.hu honlapján minden információ megtudható. Tisztelettel: egy Festő-Mázoló

Válasz
Tóth Tamás   |   2014-08-20 23:36

Gratulálok!Nem könnyű talpon maradni a hiénák és ellendrukkerek között! Továbbra is rengeteg erőt kívánok, hogy igazuk biztos tudatában folytatni tudják a munkájukat.
Üdvözlettel:
Tóth Tamás

Válasz

Szóljon hozzá Ön is cikkünkhöz, vagy hivatkozzon erre a bejegyzésre saját weboldaláról. Kérjük, írjon higgadtan, legyen kedves, segítőkész és maradjon a cikk által megjelölt témánál.